Zoeken
Treinen bij NS

NS loopt voorop in verduurzaming

Volgens het Klimaatakkoord moet Nederland 50% minder CO2 uitstoten in 2030. NS wil nog een stap verder gaan. De spoorwegmaatschappij mikt voor haar bedrijfsgebouwen op 80% energiereductie in 2030. Ook met andere duurzaamheidsmaatregelen wil NS meer doen dan de wet voorschrijft.

In de regio Zuidoost werkt NS al jaren samen met Homij en VolkerWessels Vastgoedbeheer aan
het onderhoud van haar gebouwen. Binnen dit meerjarig onderhoudscontract wordt de laatste jaren zoveel mogelijk verduurzaamd. Het is een mindset die door NS als opdrachtgever actief wordt gestimuleerd. Zo wordt bij elk onderhoudsproject niet automatisch de goedkoopste oplossing gezocht, maar wordt steeds bewust geïnvesteerd in duurzaamheid.

Een voorbeeld is het vervangen van gasgestookte ketels door elektrische ketels. Ook het vervangen van conventionele verlichtingsarmaturen door zuinige verlichting levert veel besparing op. In grote hallen, waar zes treinen naast elkaar kunnen staan, brandden traditionele lampen voorheen dag en nacht. Nu hangt er ledverlichting met bewegingssensoren. Dit scheelt 850.000 kilowatt per jaar, het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 243 huishoudens.