Zoeken

Financiering nieuwe gerechtsgebouw Breda rond

Het Rijksvastgoedbedrijf en consortium InBalans hebben de financieringsovereenkomsten voor het nieuwe gerechtsgebouw Breda ondertekend. Hiermee is Financial Close bereikt. Het aanbestedingstraject voor het nieuwe gerechtsgebouw Breda is eerder al afgerond.

breda-gerechtsgebouw-impressie-consortium-inbalans-02 (1).jpg
breda-gerechtsgebouw-impressie-consortium-inbalans-02 (1).jpg

De overeenkomst heeft een looptijd van 30 jaar. Middels het DBFMO-contract (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) is een publiek-private samenwerking (PPS) gestart. De samenwerking tussen het Rijksvastgoedbedrijf en het consortium InBalans is gericht op nieuwe huisvesting en facilitaire voorzieningen voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant, het arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant en de Raad voor de Kinderbescherming regio Zuidwest Nederland. Het nieuwe gebouw  verrijst op de hoek Belcrumweg/Stationslaan, nabij het NS-station Breda.

InBalans start in 2016 met de bouw waarna het gebouw naar verwachting in 2018 in gebruik wordt genomen. Vervolgens verzorgt InBalans gedurende 30 jaar de dienstverlening.

Het consortium InBalans heeft drie aandeelhoudende partijen: VolkerWessels, Facilicom en Macquarie Capital. De uitvoering van de werkzaamheden ligt in handen van de Architekten Cie, Architectenbureau Paul de Ruiter, Arup, Halmos, HOMIJ Technische Installaties, Imtech Building Services, karres+brands landschapsarchitecten, Visser & Smit Bouw en VolkerWessels Vastgoedbeheer.

De financiering van het project wordt verstrekt door BNG Bank, SMBC en MEAG. De projectwaarde van het project bedraagt EUR 110 miljoen, exclusief BTW.

Het consortium is bijgestaan door Macquarie Capital Group als financieel adviseur en door Simmons & Simmons als juridisch adviseur. Op het gebied van verzekeringen is het consortium geadviseerd door JLT Independent Risk Solutions BV en voor tax en accounting door Ernst & Young. Als adviseurs van de financiers zijn Clifford Chance (juridisch advies), Sweet (technisch advies), JLT Specialty Limited (verzekeringen) en Ernst & Young (model audit) betrokken. Het Rijksvastgoedbedrijf werd ondersteund door PwC Advisory en J.C. Rathbone Associates.